a metamorphoses story

En Kvinnas Doft

Lurigt värre att ta en filmtitel som rubrik… But wait for it… Det finns en koppling. Om än en svag.

Nu när julklappen till Honom har avhandlats på en relativt basal nivå, torde man också balansera det med bl.a. ett tips om julklappsidé till Henne.

Det finns en uppsjö av kashmir-/sidenkashmirtröjor och sjalar där ute, vilka säkerligen skulle både värma och glädja ens käresta [även om en viss tantvarning föreligger i val av modell, om herr’n i fråga inte är försiktig]. En del tappra gossar ger sig på att kämpa sig igenom handväskdjungeln [också det något vanskligt, såvida inget uttryckligt och välspecificerat, underförstått, önskemål föreligger]. Andra faller tillbaka på hudvårdsprodukter av olika slag i ren stocking filler-desperation. Vissa vadar ut i jakt på antikviteter och speciella smycken [uppskattat om man vet vad man skall leta efter, och faktiskt hittar det].

Kort sagt; det finns en hel del alternativ att välja på. En del mer lyckade än andra. Ens käresta drar mer hjärtligt och ärligt på smilbanden vissa gånger, sprudlar av värme och vet knappt vad hon skall göra av all lycka. Andra gånger kommer den lite mer dockaktiga huvudet-på-sned-med-lätt-mekaniskt-leendeoch-knappt-märkbar-nanosekund-av-tystnad — ”Åh, vad fint! Tack!”. Lägg även tonarten på minnet. Du vill icke höra den tonarten i framtiden. Den är, i brist på bättre ordval, inte rolig.

Oftast händer det senare exemplet, inte för att gåvan inte var fin nog, utan för att man helt enkelt missat målet. Gåvan i fråga må vara hur dyr eller billig den vill. Är den opersonlig, så ligger man pyrt till vissa gånger— och med det menas rent emotionellt (vet inte om det finns en mer sorglig syn än en besviken käresta med ledsna ögon men glatt dockansikte…). Visar den att du har tänkt efter? Det vill säga, verkligen tänkt efter så att det knakat och klickat?

En 1.50 ct, brilliant full cut, Top Cape, IF, elegant infattning etc. må vara fin — väldigt fin, gränsande till en klyscha fin. Men om damen i fråga har ett brinnande intresse för skrivdon, specialbeställda handbundna skrivböcker i ett vackert bearbetat material, första upplagan av någon bok o.s.v…, så kan det faktiskt vara så att en felfri, lätt gultonad drömsten bara blir, just det, en sten i ordets mest basala bemärkelse. För att hårddra det. Eller enkelt: ge bort en hundvalp när damen är allergisk mot pälsdjur.

Så tipset i detta inlägg är… — vad? Det bästa tipset är helt enkelt: känn din dam. [Vore snällt om ni tolkade den meningen på det för kontexten rätt sätt.] Tråkigt tips. Jag vet. Man måste tänka. Och planera. Och förmodligen inte handla i sista minuten. But that’s the way that cookie crumbles…

 

 

Ah! Ni läste vidare…

Chin up — här kommer ett kommersiellt tips ändå! Det finns få saker som vi människor reagerar på emotionellt som just dofter. Den kan få oss att bli nostalgiska, glada, upphetsade, lugna, lystna… listan kan göras lång. Rätt doft kan få rätt ordentlig verkningseffekt — inte bara stunden paketet öppnas, utan långt därefter. Varje gång doften används.

Är man så pass förtrogen med varandra att man känner till signaturstilen vad gäller dofter, så finns ett bra mycket mer personligt alternativ till att springa på NK alt. Åhléns och köpa en regelrätt butelj. Hos bl.a. Guerlain (men även Cartier) kan man specialdesigna en flaska dofta-gott. Innehållet kan även den vara speciellt framtagen, eller ‘helt enkelt’ en av parfymhusets redan existerande och passande dofter. Det senare alternativet går betydligt snabbare.

Allt ifrån flaskans form, funktion, färg, stil på ev. förgyllning eller försilvring till speciella gravyrer på glasets fram och/eller baksida kan väljas. Komponera en kort, riktad och kraftfull memorymaker* som kommer att hålla länge. I värsta fall kanske längre än förhållandet, men det tänker vi inte på! Har stött på små gamla damer på auktion som försökt att åter hitta den parfymflaskan maken [eller älskaren] hade givit dem på 40-/ 50-talet. De kunde beskriva dofttonerna i detalj, varje slipning i kristallen, varje liten skada den hade fått sig under årens lopp… Och — kanske viktigast — varenda litet minne flaskan och doften var förknippade med, eller hade givit upphov till.

Hur som haver! Om man är intresserad av att skapa lite magi, kan man hos Guerlain kontakta Isabelle Rousseau för mer information och hjälp med detaljerna (irousseau@guerlain.fr).

Som ett sista tips; lägg gärna ned lite tid och omsorg även på presentinslagningen av gåvan. Även det säger en del. Huruvida du är duktig eller ej på pyssel, är en bisak; återigen är det viktiga att man har ansträngt sig av ren välvilja och kärlek. Begrunda helst Japanernas filosofi när det kommer till den punkten.

I fall som Guerlain får du extremt kapabel hjälp med de bestyren. Så även i många ‘vanliga’ butiker. Men försök helst själv om butiken enbart bjuder på alternativen; trist, grå, opersonlig och alldeles uppenbar [ofta med ett klistermärke och krullband].

Sådär… God jaktlycka!

 

* Kunde jag möjligen ha låtit bli att låta som en reklamare…? Vi kan prova med ”kärleksförklaring”, om det låter bättre. Ett nick åt något bara ni har tillsammans? Nationalekonomen i mig börjar bli otålig och kräver studietid, och då faller allting platt. Ni får ursäkta.

Annonser

2 svar

  1. Ping: To know, know, know her is to love, love, love her « Truthandfiction

    • För exempel från verkligheten på lyckade och mindre lyckade gåvor, hänvisas till Truth & Fiction och hennes upplysande inlägg om gåvor från hjärtat. Kommentarerna bidrar också de med sina erfarenheter.

      8 december, 2010 kl. 22:06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s