a metamorphoses story

Alla helgons dag

Just det. Alla helgons dag. Med betoning på det i förra meningen kursiverade ordet. Alla döda är långt ifrån officiellt helgonförklarade. Hade det hetat Alla saligas dag skulle all ståhej bli mer rationell. Kanske lite mer övergripande Alla hädangångnas dag, som då skulle inbegripa de goda, de onda såväl som de fula. Mer rättvist. Alla har väl rätt att bli ihågkomna och ompysslade…?

Känslokall som man ändå är så blev det ett besök på en sådan ”slutlig hållplats”. Makabert rogivande på ett underligt poetiskt plan. Det klassiska frasen ”Et in Arcadia ego” knackar på tankens ekportar. Är det en hyllning till livet eller döden? En plats för de döda eller för deras efterlevande? En tröstande… försköning…? Människans förhållande till döden är märklig…

Precis som i livet får de livlösas lekamen brösta sig på en kyrkogård; vissa har stora monument, arbetade gravstenar och mer utrymme medan andra återfinns i en sektion med små gravstenar i prydliga, täta rader. Tätbefolkat miljonprogram, om ni ursäktar ironin, eller lite finare bostadsrätt. Vill man så kan man dra till med ett gods. Ego-massage ända in i det sista? Or is it just about having enough leg space?

Mina förfäder var mycket för masserande av egon och förevigande av sina livsgärningar. Det, och en förmodad ovilja att beblanda sig med pöbeln ute i väder och vind. För det ändamålet skapades en familjekrypta. Mörkt, mustigt, ståtligt, dammigt, kusligt… mer nära ett isigt inferno än något förmodat paradiso. Ser mer sorgligt ut än rogivande. Mer påtaglig död i kall sten än lummiga trädgårdar.

”Livets höst”… Det var faktiskt ovanligt mycket trafik här denna lördag. Lite apropå.

Det heliga ljuset, månne? Follow the path, walk into the light.

Nämnde Et in Arcadia ego, ovan. Kom att tänka på en modern tolkning av  konstnären Robert Longo:

”Et in Arcadia ego”, ur ”The Mysteries”-serien, 2009.

En klassisk pastisch om inte annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s