a metamorphoses story

Inavel

Inavel i vår bransch är rätt utbrett och något av en självklarhet har jag märkt. Du kanske har rätt namn, eller en förälder känner chefen/VD:n/HR-ansvarig o.s.v. alternativt att din gamla skolkompis ser till att du får jobbet. Låter som en välkänd kliché, men dessvärre sant. Detta är beteende man kanske förväntar sig i en ICA-butik, inte på mer eller mindre kvalificerade arbetsplatser.

En del av t.ex. Excelarksanalytikerna på min arbetsplats har anställts i kraft av att de känner någon på en högre position i banken. En drös Stureplanskåta 26-36-somethings utan högre eller relevant utbildning som tumlar in när de känner för det och kacklar ständigt om festande och shopping. Ja, de får högre lön än vad jag får.

En nära vän till mig erfar samma sak på sin arbetsplats, en av Sveriges populära Nätbanker/Nätmäklare. Vederbörande är civilekonom med kopiösa mängder matematik i bagaget. Slet som ett djur för att komma in på backoffice på fondavdelningen (som egentligen skyfflar runt papper eftersom man inte bedriver någon kvalificerad fondinvestering), med start från deras kundservice. En dag ringer han på lunchen och verkar trött och upprörd. Tjänsten han först fick ja till, drog de tillbaka. Visade sig att en av bankens chefer hade en gammal polare vars dotter nu ville ‘prova på något spännande’ och börja jobba – ergo; hon hade fått tjänsten istället. Men hon kanske var mer kvalificerad, tänker ni. Man önskar ju det, då hade inte nederlaget känts så nedrigt. Chefens-polares-dotter var en partysessa på 23 år som aldrig arbetat en dag i sitt liv, ingen högre examen än gymnasiet… Fast… å andra sidan hade hon ju rest mycket! Vilket man hinner med om man inte gör något samt inte heller själv står för kostnaden. Och hade ett bra nätverk av names-worthy-of-dropping! Vilket man tycker att man har om man känner Lulle, Bulle, Tittan, Mittan och Duttan som man festar med – och deras respektive föräldrar.

På min arbetsplats kallas dessa extrema inavelsexemplar för Asså’ba’. Detta på grund av deras tendens att i var och varannan mening inflika ett ”asså ba'” ofta tätt efterföljt av en ”typ”. Tillåt mig att illustrera med ett exempel:

”Asså’ ja’ ba’ typ tycker såhär…[blankt paus] Elle’ nej, typ asså’… [Insert name] ska vi på after wörk ikväll elle’? Jag måste typ köpa nya skor isåfall.”

Det pratas snabbt och högoktavigt nonsens som inte går att stoppa. På något sätt verkar det bara spilla ut varje gång de öppnar munnen… Vilket är ständigt. Hos oss har de värsta exemplaren hamnat på det som heter Marknad. På den avdelningen är det meningen att man skall komma med pressreleaser, intern och extern information, den del av  marknadsföringen som sköts in-house (säger de i.a.f. men ingen del av vår reklam sköts in-house)… och… ja… De leker med andra ord ”media”.

Och leka är precis vad som verkar försiggå där; även de har anammat det här med att skutta runt med en [tom]mapp i armen och leka chef som springer på lunch, shoppar eller fixar naglarna. Huvudmålet är att kunna festa på kvällen efter jobbet, eller som det heter på fackspråk – ”networka”. En så kallad riktig anställd, d.v.s. en som anställts på grundval av CV, hade avskedats på studs för dagdriveri. Men polarnas och styrelsekompisarnas barn är ju bara för prescious! Titta vad duktiga de är som jobbar! Nästa dag sitter de i styrelsen tillsammans med daddy dearest i kraft av sin enorma kompetens, erfarenhet och utbildning. Förmågan att networka inte att förglömma!

Har aldrig riktigt sett en Asså’ba’ faktiskt arbeta hos oss. Att i snitt lägga ned mellan tre till fem timmars arbete i veckan på att skriva texter som oftast redan är färdiga när de landar på deras skrivbord, eller knåpa ihop ett kort stycke här och där imponerar inte riktigt. Än mindre imponerar det när de står och tycker att det är helt hysteriskt att leka med dokumentförstöraren. De skall ju föreställa heltidsanställda.

Självfallet arbetar inte Asså’ba’:arna speciellt länge på den avdelningen. Deras karriärkurva är som en månraket. Max ett år och de har en chefsposition hos oss, eller någon annanstans. De har ju arbetat på Marknad! Superhett! Asså’… ba’… typ…

Blev ‘hejad’ av en Asså’ba’:are nyss på min väg ut för att hämta lunch. Nackhåret reste sig av tonhöjden på det krassa, ”Men tjaaaa!”. Det breda, plastiga, läppglansprydda leendet gav mig kalla kårar. Min aptit försvann. Jag saknar min aptit.

Please say no to inbreading. Thank you.

Så det kanske är sant det som man har sagt i årtusenden, ”Plenus venter non studet libenter, nihil agere delectat.” [Fylld mage studerar ogärna, ty det är angenämt att göra ingenting.].

Eller kanske till och med, ”Asinus asinum fricat.” [Den ena åsnan kliar den andre], med tanke på nepotism…

Annonser

4 svar

 1. Jöns

  Slutligen användes ordet nepotism, inavel kommer från öar i Göteborgs skärgård. Din blogg är väldigt mystisk, man får en känsla av att den borde varit en dagbok i stället. De små visdomsorden är roliga men i övrigt framstår du som något obalanserad och lite elitistisk. Det hela blir väldigt intressant, men är typiskt sånt som passar bättre i en gammal hederlig dagbok. Att bankvärlden är präglad av nepotism och ineffektivitet kan väl inte varit en nyhet när du började jobba? Å andra sidan kan ju graden också vara något som förvånar en.
  Till sist:
  *first*

  5 november, 2010 kl. 15:28

  • ”Inavel” är mycket roligare att leka med rent stilistiskt. Effekterna av nepotism i en organisation blir desamma som inavel på öarna i Göteborgs skärgård. Fast mer förödande.

   Lika intressant för mig att du tittade in måste jag säga.

   6 november, 2010 kl. 18:46

 2. Ping: Excelarksanalytikern Studsigpudel: en stilstudie « The Dandy Lion Pages

 3. Ping: Anställning? « The Dandy Lion Pages

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s